Skip to main content

Claytronics, birbirleriyle iletişim ve etkileşim içersinde olan milyonlarca programlanabilir  nano teknolojik robotun biraraya gelip oluşturduğu  bir teknoloji konseptidir. “Catom” yani “Claytronics Atom” “Programlanabilir Atom” olarak da tanımlanmak mümkündür.

2002 yılında Profesör Todd C. Mowry ve Seth Goldstein’ın fikirleri doğrultusunda yola çıkılarak Intel firmasının üstlenmiş olduğu bir projedir. Claytronics’in çıkış noktası “Clay” yani “Kil” den gelmektedir. Kilden birçok değişik formu elde edip, birinden diğerine basitçe geçebiliriz. Çocukların kil ve oyun hamurları ile elde ettikleri değişken formlar ve nano teknolojik akıllı robotlar göz önüne alınarak  programlanabilir, şekilde değiştiren  malzeme projesinin adımı atılmıştır. “Catom” büyüyüp küçülebilir, bu sayede üzerinde barındırdığı pilin enerji seviyesini ayarlayabilir ve kendi aralarında enerji aktarımı yapabilir.

Bu teknolojik konsept içerisinde gerçek hayatta üç boyutlu nesneleri varolan formundan, istediğimiz diğer başka bir forma dönüştürebilecek, rengini, boyutunu , tasarımını değiştirebilecek,  bulunduğumuz bir yerden başka bir yere hacimsel ama sanal  olarak ışınlanabilecek, hayal gücümüzün sınırlarını zorlayabilecek bir çok eylemi yapmayı sağlayabileceğiz.

Ürün tasarımı, iç mimari, mimari, bilgisayar ve arayüz tasarımı, eğlence ve sağlık sektörü gibi birçok alanda hayatımıza yenilikler ve farklı bakış açıları sağlayacak. Doktorumuzun bir kopyası evimizde olup bizi tedavi edebilecek, herhangi bir afet durumuna göre programlanabilir malzemeler kullanılarak afete göre çözüm sağlanabilecek, spor müsabakalarını veya sevdiğimiz bir filmi (içine kendimizi de dahil ederek )  evimizin istediğimiz yerinde minyatür olarak seyredebileceğiz, tasarım yaparken klavye ve fare kullanmadan elimiz ile üç boyutlu modeli değiştirebileceğiz.

Günümüzde Pittsburgh Carnigie Mellon Üniversitesi’nde Profesörleri Todd C. Mowry, Seth Goldstein önderliğinde mezun ve öğrencilerden oluşan bir araştırma ekibi ile Intel’in Pittsburgh laboratuarlarındaki araştırmacıları geniş çaplı araştırmalar, deneyler ve prototipler yapmaktadırlar. 2014 Walt Disney yapımı “6 Süper Kahraman” animasyon filminde claytronic atom benzeri robotlar yer almaktadır.

Referanslar

https://en.wikipedia.org/wiki/Claytronics

Journal of Management Engineering and Information Technology (JMEIT)  Volume -2, Issue- 4, Aug. 2015, ISSN: 2394 – 8124  Website

Claytronics – An Unimaginable Shape Shifting Future Tech. – Vijay Laxmi Kalyani

www.cs.cmu.edu ( Carnegie Mellon University )

www.intel.com

http://claytronicatom.blogspot.com.tr/2011/09/claytronicsdpr-project.html